Команди молодих урбаністів нададуть пропозиції щодо реконструкції проспекту Коцюбинського

Зображення користувача Oleg.
Автор: Oleg+34 / Дата: 20.02.2018 11:46 /
13 лютого, до Вінниці приїхали команди молодих урбаністів та архітекторів з Івано-Франківська, Львова та Києва на стартовий захід конкурсу «Студії ідей», у рамках якого розроблятимуть пропозиції, як покращити міський простір у районі проспекту Коцюбинського. Долучиться до проекту поза конкурсом і вінницька команда молодих спеціалістів. Остаточні напрацювання команди презентують у квітні.
 
15 команд з усієї України подали заявки на участь у конкурсі «Студії ідей» у Вінниці:  «Реконструкція проспекту Коцюбинського – комплексне бачення». Із них  було обрано три команди урбаністів  - Urban Consulting Group з  міста Івано-Франківськ, Львівське КП «Інститут просторового розвитку» та громадська організація «Урбан Куратори» (Київ), які й запропонують, як можна змінити у просторовому контексті одну з головних магістралей міста. 
 
Формат «Студії ідей» для України новий, конкурс реалізується у рамках проекту  «Інтегрований розвиток міст в Україні», який впроваджується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Швейцарії. 
 
IMG_0742.JPGСтартовий захід у рамках «Студій ідей» відкрив Вінницький міський голова Сергій Моргунов. «Ми розпочинаємо сьогодні дуже важливу роботу над проектом, який важливий для Вінниці і конкретно для мікрорайону Замостя. Зараз лідерами з питань просторового розвитку є країни Європи, але нам не потрібно «пасти задніх». Думаю, цей захід дасть старт для системного підходу до розвитку певних територій у місті Вінниці. Проект дуже важливий, і його ідея виникла ще у 2012 році, коли ми розпочали транспорту реформу. Цей мікрорайон достатньо насичений, і він динамічно розвивається.  У нас тут будується виробництво на 2500 робочих місць, житловий масив на 1000 квартир, проспект насичений і в торговельному плані. Тут дуже насичений автомобільний трафік, в т. ч. і громадського транспорту. Виникає чимало питань: чи доцільно прокласти по Коцюбинського трамвайну колію чи пустити ще додатковий транспорт. Треба врахувати інтереси всіх сторін, має бути зручно для всіх. Проспект Коцюбинського - це ще і «ворота» міста Вінниці від залізничного вокзалу. Як ми їх зробимо, так і буде представлення міста в цілому для наших гостей. Ми уже почали комплексно змінювати проспекти й вулиці міста. Реконструювали проспект Космонавтів, цього року розпочинаємо роботи по реконструкції вулиці Замостянської - перший етап. Роботи багато, і хочеться, щоб цей проект став родзинкою міста», - зазначив Сергій Моргунов. 
 
Командам-переможцям, які працюватимуть над цим проектом у Вінниці, розповіли про район Замостя та проспект Коцюбинського. Ознайомили з історією району, особливостями забудови проспекту, транспортною інфраструктурою. Кожна із команд отримала доступ до необхідних матеріалів: генплану, зонінгу, Комплексної стратегії міського транспорту та просторового розвитку. Серед тих, хто оцінюватиме роботи учасників «Студії ідей» - дипломований інженер з просторового планування Студії містобудування Ван де Ветерінг Гмбх міста Цюріха Урс Томанн.
 
«Проспект Коцюбинського дуже комплексний, і як вирішувати такі питання не знають у багатьох містах. Тому цікаві ідеї команд-переможців. Ми очікуємо інноваційних рішень, які мають поєднати три компоненти. А саме – відображати те, чого хочуть самі вінничани, що здатні запропонувати проектувальники та наскільки ці проекти будуть життєздатні із фінансової сторони», - розповів Урс Томанн.
 
IMG_0855.JPGКоманди включають фахівців із містобудування, транспортного розвитку та ландшафтного дизайну. Є одна вінницька команда, яка подавалася на конкурс у категорії «Молодий спеціаліст». Вони також візьмуть участь у розробці проекту реконструкції проспекту Коцюбинського, щоб набути професійного досвіду, аби в подальшому пропонувати власні ідеї для обговорення. «Те, що відбувається сьогодні у Вінниці, – це важливо для усіх українських міст. Тут відбувається народження української урбаністики. Ще п’ять років тому про нашу організацію ніхто нічого не знав. А цього року ми уже почали по-дружньому конкурувати з іншими», - розповіла під час презентації своєї команди представник Львівського «Інституту просторового розвитку» Олександра Сладкова. 
 
IMG_0876.JPG«Ми не сподівалися на те, що саме наша команда переможе у відборі. І приємно, що ми працюватимемо з найпрогресивнішим містом в Україні, – Вінницею.  Для того щоб реалізувати такий амбіційний проект, ми доклали максимум зусиль, аби зібрати команду професіоналів. Серед нас є вінничанка, яка виросла у Вінниці, а її батьки й досі живуть на проспекті Коцюбинського», - каже керівник ГО «Урбан Куратори» Ірина  Яковчук. 
 
IMG_0908.JPG«Нам приємно бути у Вінниці і познайомитися із найінноваційнішим мером України Сергієм Моргуновим. Мені здається, що на проспект Коцюбинського ви хочете повернути красу, гармонію і зручність для людей. Ми є молодою компанією, яка заснована півтора роки тому. Ми – молоді люди, які хочуть жити і працювати в Україні, і хочемо робити її кращою», - говорить представник Urban Consulting Group (ТОВ «Ю Сі Джи»)  Віктор Загреба. 
 
У рамках «Студії ідей» учасники проекту сьогодні безпосередньо на місці ознайомляться з просторовими особливостями проспекту Коцюбинського.  Уже за місяць, 12 березня, вони зберуться на проміжне обговорення своїх напрацювань.
 
+1
0
-1